“Het zal nog jaren duren vooraleer
een vrouw op het hoogste niveau fluit”
In België is er geen enkele vrouw die op het hoogste niveau fluit of assistent is. In Nederland en Duitsland is dat wel het geval. Hoe komt dat en wat wordt er aan gedaan? Wij spreken met Stephanie Forde, Referee Development Officer bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).
Foto: Stephanie Forde (tweede van rechts) Bron: https://www.belgianfootball.be/nl/zelf-actie/scheidsrechters/departement-arbitrage
Stephanie Forde: Vroeger konden vrouwen makkelijk mee op het hoogste niveau. Maar sinds enkele jaren zijn de regels veranderd wat betreft opleiding en fysieke testen. Vrouwen zijn onderworpen aan dezelfde regels als mannen. En dat maakt dat er vandaag de dag geen vrouwen op het hoogste niveau fluiten. Momenteel hebben we een vrouwelijke scheidsrechter in 1B (Sharon Sluyts, nvdr). Zij is assistente, maar is op dit moment buiten strijd door een blessure.
​
“Vrouwen zijn onderworpen aan dezelfde regels als mannen”
​
Forde: Daarnaast zitten we dit moment met een generatiekloof in de Belgische arbitrage. We hebben een oudere generatie gehad die bijna op hetzelfde moment is gestopt, en dan moet je wachten op een nieuwe lichting. Die lichting is aan het komen, maar is heel klein. Het zal dus nog jaren duren vooraleer een dame op het hoogste niveau zal te zien zijn.
​
2% van alle scheidsrechters zijn vrouwen
​
Forde: Alle actieve scheidsrechters - zowel mannen als vrouwen - zijn onderworpen aan hetzelfde examen. Jaarlijks is er een bijeenkomst waarbij ze fysieke testen moeten afleggen en een theoretisch examen. Dat theoretisch examen wordt ook aangepast aan de categorie waarin de scheidsrechter fungeert. We hebben op dit moment een 5000 tal scheidsrechters over heel België, waarvan 100 vrouwen.
​
“Honderd vrouwen op vijfduizend scheidsrechters”
​
Forde: En dat verschil is heel eenvoudig te verklaren. Op dit moment is het damesvoetbal nog steeds aan het groeien. Die meisjes zijn dus heel erg gedreven en geïnteresseerd in het voetbal. Maar sommige meisjes worden tijdens hun weg naar de top teleurgesteld in hun kansen bijvoorbeeld. Dan gaan wij als voetbalbond die meisjes proberen overtuigen om een carrière uit te bouwen als scheidsrechter of assistente.
​
“Wanneer een meisje faalt in haar voetbalcarrière proberen wij haar te overtuigen om scheidsrechter te worden”
​
Forde: Wat we de laatste jaren hebben gemerkt, is dat we vooral moeten inzetten op die rekrutering. En dat doen we via de clubs. Zo zouden we een inhaalbeweging kunnen maken tegenover Duitsland -waar sinds het seizoen 2017-2018 een vrouwelijke scheidsrechter aan het werk is – of Nederland.
​
Shauni Depruyst eerste vrouw in 1A?
​
Forde: Het is moeilijk te zeggen wanneer een vrouw op het hoogste niveau gaat fluiten, maar ik zie veel potentieel in bepaalde dames, zoals Shauni Depruyst. Ze fluit momenteel in derde amateur. Ze is beloftevol, ook op fysiek vlak, en erg gemotiveerd. Maar we moeten ook realistisch zijn, en dat doen we door ons af te vragen, waarom het soms moeilijk wordt voor vrouwen op het hoogste niveau. Shauni is 20 jaar, maar stel dat ze op een bepaald moment een partner heeft, en samen een kinderwens hebben? Dan moet Shauni een stap terug nemen in de arbitrage, omdat je het fysieke niet meer hebt voor wat nodig is in het nationaal, of professioneel voetbal.
​
Bekijk hier hoe een matchdag van Shauni en haar moeder eruitziet.
​
Voetbalbond wil meer vrouwen in arbitrage
​
Forde: We zijn bezig met het idee van een vrouwelijke scheidsrechter breder te maken. Iedere vrouw is belangrijk, zowel in de jeugd als provincie en zeker ook nationaal. De dames krijgen aparte trainingen, maar we laten ze ook samen met een beloftegroep van mannen trainen. Zo worden de vrouwen sterker en kunnen ze de concurrentie aangaan met mannen.
​
Beluister hieronder het volledige telefonische interview.