top of page

“Volgende week leg ik de zwaarste test af die er bestaat, en die ga ik gewoon behalen”

Mannenwedstrijden leiden is volgens Shona Shukrula (27) helemaal anders dan vrouwenwedstrijden. Shona is sinds 2009-2010 scheidsrechter bij de KNVB en daar zien ze een mooie toekomst voor haar liggen als arbiter in het mannenvoetbal. “Als vrouw moet je hard trainen om mee te kunnen op het hoogste niveau.”

Waar is het idee ontstaan om scheidsrechter te worden?

​

Shona Shukrula: Ik speelde bij AFC 34 in Alkmaar, toen de ploeg mij op een zaterdagochtend vroeg of ik iets wilde terug doen voor de club. Ze kwamen met het voorstel om matchen van de E’s en de F’s (jeugdcategorieën in Nederlands voetbal) te fluiten. Ik heb de kans gegrepen en ik vond het een schitterende ervaring. Ik kreeg zelfs complimenten van sommige mensen.

 

Later vroeg de club of ik een match van de D-pupillen wilde fluiten. Ik was nog maar 17 jaar en het was mijn eerste match die ik moest leiden op een groot veld. Ik had dus wat stress, maar ook die match verliep heel vlot.

 

Mijn club stelde dan voor om een cursus voor scheidsrechter aan de KNVB te betalen voor mij. Na het volgen van de 7 cursusavonden, begon ik in het seizoen 2009-2010 aan mijn carrière als scheidsrechter.

 

Waarom wilde je liever wedstrijden van mannen fluiten dan van vrouwen?

​

Shukrula: Wanneer ik dan officieel scheidsrechter was voor de KNVB mocht ik wedstrijden fluiten van de jeugd in het mannenvoetbal. Ik ben dan verder gegroeid tot de eerste klasse in het seniorenvoetbal. Dat betekende dan ook dat ik wedstrijden mocht fluiten uit de vrouwencompetitie, waar ik debuteerde in 2012. Daar floot ik wedstrijden zoals Ajax-PSV en Ajax-Twente, wat echt leuke wedstrijden waren. Maar ik wilde heel graag de stap zetten naar het mannenvoetbal. Dat is ook veel leuker, omdat het anders is en sneller. Het is voetbal op een andere manier.

​

Wat is de wedstrijd waar je het meest trots op bent?

​

Shukrula: Mijn debuut in de derde divisie in mei 2017: Rijnsburgse Boys - Capelle. Het was een nacompetitie wedstrijd voor promotie van de derde divisie naar de tweede divisie.

​

Heb je ooit het gevoel dat voetballers jou op een andere manier benaderen dan je mannelijke collega’s?

 

Shukrula: Ik heb wel echt het gevoel dat voetballers mij anders behandelen dan mijn mannelijke collega’s. Wanneer ik een foute beslissing maak, dan merk je het verschil tussen mannen en vrouwen niet. Toch krijg ik vaak te horen van trainers dat hun spelers rustiger zijn door de manier waarop ik communiceer. Maar of dat echt de reden is, dat weet ik niet. Het is zeker positief dat de spelers rustiger reageren wanneer ik de wedstrijd leid.

 

Daarnaast vinden mannelijke scheidsrechter het leuk dat ik ook fluit. Ik heb wel wat vrienden die in de hoogste klasse fluiten waar ik het goed mee kan vinden. Ze zijn ook trots op mij dat ik het zo goed doe. En er zullen zeker wel mensen zijn die achter mijn rug slecht praten over mij, maar daar trek ik mij niks van aan. Ik heb succes, en dan zijn er altijd mensen die een mening hebben.

 

Zijn er zaken waar vrouwelijke scheidsrechters beter in zijn dan mannelijke scheidsrechters?

​

Shukrula: Dat is moeilijk te zeggen. We zijn in Nederland maar met 3 vrouwelijke scheidsrechters, over verschillende niveaus, wat dus moeilijk te vergelijken valt.

 

Vrouwelijke scheidsrechters in België zeggen dat de fysieke testen te zwaar zijn, omdat ze gelijkgesteld zijn met die van de mannen. Ben je het daar mee eens?

​

Shukrula: Ik ben het niet eens dat vrouwen zeggen dat de testen voor scheidsrechter in de hoogste klasse te zwaar zijn. Die testen bepalen of je actief mag zijn in de hoogste voetbalklasse en tot nu toe hebben enkel mannen die test afgelegd en geen vrouwen. Ik ga volgende week de zwaarste test afleggen, en ik ben van plan om gewoon te slagen. Ik heb afgelopen jaar testen afgelegd die ook zogezegd voor mannen waren, en die heb ik ook behaald. 

​

Dus ik ben van mening dat je hard moet trainen. Wil je als vrouw in het mannenvoetbal fluiten, dan moet je ook de testen van mannen afleggen. Want de testen worden opgemaakt zodat je 90 minuten lang meekan in een mannenwedstrijd. En als je dan faalt voor de test, dan betekent dat, dat je op een lager niveau moet gaan fluiten.

​

Wat zou je nog graag bereiken in je carrière?

​

Shukrula: Ik wil graag in het betaald mannenvoetbal geraken in Nederland. Die test ga ik volgende week afleggen, en als ik daarvoor slaag, mag ik 4de official zijn in de Keuken Kampioen Divisie (Nederlandse tweede klasse, nvdr). Verder ben ik internationaal scheidsrechter. Daar wil ik graag verder promoveren en daar stappen blijven maken. En natuurlijk wil ik graag eindtoernooien fluiten.

Shona Shukrula - Fotograaf Danielle Baar
Ik ga volgende week de zwaarste test afleggen, en ik ben van plan om gewoon te slagen.
​
Klik hier

Wat is die zwaarste test?

 

- 6 sprints van 40 meter onder 6.0 seconde

- een interval waarbij je 75 meter in 15 seconde rent/sprint

- 25 meter in 18 seconde snel lopen

 

Dat in totaal 40 x!

Verder ben ik internationaal scheidsrechter.
​
Klik hier

UEFA stelde Shona Shukrula aan voor het WK-kwalificatieduel Hongarije - Kroatië bij de vrouwen op 19 oktober 2017

Ze floot kwalificatietoernooien voor EK-eindrondes voor vrouwen onder 17 en 19.

Ze mocht ook al wedstrijden in de voorrondes Champions League voor vrouwen leiden.

bottom of page